Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Karkówka w sosie slodko-kwaśnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój małżonek bardzo lubi zajadać się karkówką, więc staram się urozmaicać mu to mięsko.

Karkówka w sosie slodko-kwaśnym

Składniki:

Karkówka w sosie slodko-kwaśnym

 

  • 4 kotlety z karkówki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki przyprawy Maggi
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie slodko-kwaśnym
Kotlety należy umyć , osuszyć, posolić i dodać pieprz.Następnie szybko obsmażyć z każdej strony aż zbrązowieje.Karkówkę z patelni przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.Cebulę należy pokroić w półplasterki i podsmażyć na tłuszczu , który pozostał z mięsa i ułożyć ją na mięsie Zabieramy się za sos: Z cukru, wody , octu i maggi oraz koncentratu przygotowujemy sos, którym polewamy mięso. Wstawiamy naczynie z potrawą do rozgrzanego do 200C piekarnika i pieczemy ok 70 minut ( podaję na piekarnik z termoobiegiem, bez termoobiegu będzie trochę dłużej do 90 minut).