Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone w boczku w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczne kotlety mielone, zawijane w boczku w pachnącym lasem sosem. Takie kotlety są bardzo pyszne i z pewnością możesz je przygotować na obiad świąteczny.

Mielone w boczku w sosie grzybowym

Składniki:

Mielone w boczku w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Mielone w boczku w sosie grzybowym

I

Mielone w boczku w sosie grzybowym
Przygotowanie składników do przygotowania kotletów.

Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wsypuję bułkę tartą, sól, paprykę słodką, majeranek i wyrabiam masę mięsną. Formuję owalne kotlety.
2. Paski boczku po dwa na każdy kotlet, rozkładam, układam na paskach boczku kotlety i zwijam. Kotlety przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°c.

II

Mielone w boczku w sosie grzybowym
Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych podgrzybków.

Sposób przygotowania sosu:
1. Grzyby zlewam wrzącą wodę i moczę około 30 minut.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli wlewam grzyby wraz z wodą z moczenia,sos sojowy, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i gotuję około 20 minut. Po tym czasie sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję i sosem polewam upieczone kotlety.

III

4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
5. Smacznego.