Sposób przygotowania:
Karkówka z czerwoną kapustą
Mięso opłukałam, wysuszyłam i natarłam solą i pieprzem. W dużym rondlu stopiłam smalec i zrumieniłam na nim mięso z każdej strony. Skropiłam bulionem (1/2 szklanki), przykryłam i dusiłam 15 minut.
Kapustę poszatkowałam, przelałam wrzątkiem i dołożyłam do mięsa. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem, dodałam resztę bulionu i dusiłam dalej pod przykryciem następne 15 minut. Jabłko obrałam i starłam na grubych oczkach tarki. Dorzuciłam do rondla, gotowałam ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjęłam mięso. Kapustę wymieszałam z jabłkiem, dodałam ocet i cukier. Mięso pokroiłam i ułożyłam na kapuście, całość dusiłam jeszcze ok. 5 minut.
Kapustę poszatkowałam, przelałam wrzątkiem i dołożyłam do mięsa. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem, dodałam resztę bulionu i dusiłam dalej pod przykryciem następne 15 minut. Jabłko obrałam i starłam na grubych oczkach tarki. Dorzuciłam do rondla, gotowałam ok. 10 minut.
Po tym czasie wyjęłam mięso. Kapustę wymieszałam z jabłkiem, dodałam ocet i cukier. Mięso pokroiłam i ułożyłam na kapuście, całość dusiłam jeszcze ok. 5 minut.