Sposób przygotowania:
Marynowana Karkówka z pomidorami i papry
Mięso kroimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę oczyszczamy i też kroimy w kosteczkę. Wkładamy do miski, mieszamy. Dodajemy ocet winny i odrobinę oleju. Dodajemy odrobinę czosnku suszonego w płatkach i suszone pomidory. Układamy w misce na przemian mięso i pomidory z papryką. Odstawiamy na minimum 3 godziny. Ja zamarynowałam mięso wieczorem, aby idealnie przeszło przyprawami. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym i jeszcze posypujemy odrobinę suszonymi pomidorami z bazylią. Zapiekamy w 180 C około 40 minut, polewając w między czasie mięso powstałym sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej z papryką, pomidorami i ogórkiem i odrobiną octu winnego.
Barbara Malafouris