eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1793]

Duszona karkówka z kolendrą Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszona karkówka z dodatkiem ziaren kolendry i kminu rzynskiego.Pycha.

Duszona karkówka z kolendrą Eli

Składniki:

Duszona karkówka z kolendrą Eli

 

  • 1.2 kg karkówki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kostka do mięs z papryką
  • 1 kostka do mięs pieczeniowa
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu chilli z kolendrą i limonką
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

 

Sposób przygotowania:

Duszona karkówka z kolendrą Eli
Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozetrzeć w moździerzu.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.W brytfance rozgrzać olej,włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,kolędrę z kminem i chwilę przesmażyć.Mięso podlać,dodać resztę przypraw i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewająć.Pod koniec duszenia mięso wyjąć i pokroić na porcje.Porcje mięsa włożyć do brytfanki i jeszcze chwilę dusić.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Smacznego!

Ja podałam karkówkę z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i kapustą kiszoną zasmażaną (przepis w mojej galerii).