katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Wieprzowina na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczna wieprzowina przygotowana na obiad. Szybko i łatwo, i smacznie .Rodzince smakowało zjedliśmy z makaronem.

Wieprzowina na pomidorowo

Składniki:

Wieprzowina na pomidorowo

 

  • mięso wieprzowe (łopatka, szynka, karkówka) 50 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy ok 2 łyżki
  • papryka w proszku ostra ok 1/2 łyżeczki
  • papryka w proszku łagodna 1 łyżeczka
  • pieczarki 8-10 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mąka
  • miód

Sposób przygotowania:

Wieprzowina na pomidorowo
Mięso myjemy,osuszamy i kroimy na większe kawałki a następnie oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju.Przekładamy do rondla.

Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa (można dodać więcej cebuli) i podlewamy wodą albo bulionem. Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy do rondla.

Czosnek miażdżymy albo drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Przesmażony czosnek dodajemy do mięsa. Na pozostałym oleju przesmażamy papryki i koncentrat.

Dodajemy także do mięsa. Jeśli trzeba podlewamy jeszcze wodą, doprawiamy do smaku i na małym ogniu dusimy do miękkości.

Podajemy z ugotowanym ryżem albo makaronem.  

Tagi:

mięso danie