Sposób przygotowania:
Karkówka z mango
Każdy plaster karkówki przyprawić z obu stron solą i pieprzem, następnie obsmażyć na oleju z obu stron do momentu, aż mięso zacznie sie rumienic. Mieso przełozyc do garnka, zalać bulionem i dusić do miekkości. Mango oddzielić od pestki, obrac ze skórki, każdą połówke przekroić na pół i pokroic w plasterki (gdyby był problem z oddzieleniem od pestki to odkrawac kawałki mniej więcej takiej wielkosci). Cebulę obrać, posiekać i zeszklic na patelni. Miekką karkówkę wyjać i odłożyć w ciepłe miejsce. Sos powstały po duszeniu mięsa w razie potrzeby uzupełnić wodą do objetości 1 szklanki. Zagotować. Dodać pokrojone mango i zeszkloną cebulę. Dusic całość 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, curry, przyprawić pieprzem i w razie potrzeby solą (ja juz soli nie dodaje). Zagotowac. Ułożyć na każdym talerzach po plastrze miesa, polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym, ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
Sarenka