Sposób przygotowania:
Karkówka z musztardą dijon i majonezem
Karkówkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy ząbki na pół. Mięso szpikujemy czosnkiem za pomocą ostrego noża. Z musztardy, majonezu i przypraw robimy marynatę, którą nacieramy mięso i tak natarte odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze ok 45 min. Wyjmujemy mięso z piekarnika, rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze ok 5 min, żeby skórka była chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika mięsko zostawiamy na 10 min, żeby zachowało w środku wszystko to, co dobre;), potem kroimy w plastry i podajemy z sosem wytworzonym podczas pieczenia.
edytaha
Editha
Zapraszam Edytko, poczęstuj się. Jest (była) naprawdę pyszna ;)