Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2824]

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka marynowana w przyprawach z musztardą i ziołowym pieprzem, pieczona w rękawie jest aromatyczna, miękka i soczysta. Pyszna na zimno do pieczywa jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

Składniki:

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka musztardy słodkiej Bawarskiej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju czosnkowego
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym

ETAP 1:

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Wszystkie przygotowane składniki marynaty razem połączyć

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Włożyć do miski, dodać resztę składników marynaty, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć marynatą.

ETAP 3:

Karkówka z musztardą i pieprzem ziołowym
Mięso razem z rękawem przełożyć do naczynia

Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na całą noc.
Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub gęsiarki, (folię w kilku miejscach przebić wykałaczką) i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temp 160 stopni.