jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak z pęczakiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To propozycja pysznego, świątecznego obiadu. Takim kurczakiem na pewno zachwycimy tak domowników, jak i gości. Kurczak, pęczak i grzyby to pyszne połączenie, które gorąco polecam.

Kurczak z pęczakiem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z pęczakiem i grzybami

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,3 kg),
  • 1,5 szklanki kaszy pęczak,
  • Mrożone leśne grzyby (u mnie 400 gram po rozmrożeniu),
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Jedna grzybowa kostka rosołowa,
  • 0,5 kostki rosołowej do gotowania kaszy,
  • 1 cebula,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej,
  • Rozmaryn do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurczak z pęczakiem i grzybami

ETAP 1

Kurczak z pęczakiem i grzybami
na sypko gotujemy kaszę

W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wody wrzucamy przepłukaną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.

ETAP 2

Kurczak z pęczakiem i grzybami
rozmrażamy grzyby

Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie osuszamy, np. na papierowym ręczniku.

ETAP 3

Kurczak z pęczakiem i grzybami
przygotowujemy farsz

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w około 1 cm kostkę grzyby oraz kostkę grzybową. Grzyby przysmażamy około 15-20 minut, tak by woda odparowała z nich. Do tak przygotowanych dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy doprawiając jeszcze do smaku i dodając pokrojoną natkę pietruszki.

ETAP 4

Kurczak z pęczakiem i grzybami
luzujemy kurczaka

Gotowy farsz odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.
Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Tak przygotowanego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.

ETAP 5

Kurczak z pęczakiem i grzybami
kurczaka wypełniamy nadzieniem

Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym grzybowym pęczakiem i dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy mu nóżki.
Gotowego kurczaka skrapiamy olejem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka pieczemy około 90 minut w 190°C. Gotowego wyjmujemy i podajemy.