Sposób przygotowania:
Kurczak z pęczakiem i grzybamiETAP 1
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wody wrzucamy przepłukaną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.
ETAP 2
Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie osuszamy, np. na papierowym ręczniku.
ETAP 3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy pokrojone w około 1 cm kostkę grzyby oraz kostkę grzybową. Grzyby przysmażamy około 15-20 minut, tak by woda odparowała z nich. Do tak przygotowanych dodajemy kaszę. Całość chwilkę razem podgrzewamy doprawiając jeszcze do smaku i dodając pokrojoną natkę pietruszki.
ETAP 4
Gotowy farsz odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.
Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Tak przygotowanego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.
ETAP 5
Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym grzybowym pęczakiem i dokładnie zszywamy dratwą. Dodatkowo związujemy mu nóżki.
Gotowego kurczaka skrapiamy olejem, umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka pieczemy około 90 minut w 190°C. Gotowego wyjmujemy i podajemy.