Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Karkówka z patelni w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka kojarzy mi się głównie z grillem, ale usmażona na patelni też może być smaczna. Sekret tkwi w marynacie.

Karkówka z patelni w pikantnej marynacie

Składniki:

Karkówka z patelni w pikantnej marynacie

 

  • ok. 1 kg karkówki
  • 1/3 szklanki oleju do marynaty + olej do smażenia
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Karkówka z patelni w pikantnej marynacie

Marynowanie karkówki

Karkówka z patelni, w pikantnej marynacie
Karkówkę w marynacie odstawiamy na noc do lodówki

Mięso kroimy w plastry.

Ząbki czosnku kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę do czosnku. Łączymy ze sobą czosnek oraz przyprawy sypkie: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, majeranek. Przyprawy zalewamy olejem i ketchupem, mieszamy.

Tak powstałą marynatą nacieramy karkówkę. Naczynie z karkówką przykrywamy i odstawiamy dp lodówki na kilkanaście godzin.

Smażenie

Karkówka z patelni, w pikantnej marynacie
Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Karkówkę wyjmujemy z marynaty i smażymy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Co jakiś czas karkówkę polewamy pozostałą marynatą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.