edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zupa krem z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z buraków to wyjątkowe danie, które dostarczy Ci dużą dawkę witamin i składników mineralnych.

Zupa krem z buraków

Składniki:

Zupa krem z buraków

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z buraków
1. Buraki, ziemniaki i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

3. Do dużego garnczka wlewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy buraki, ziemniaki, jabłko i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. 

4. Zawartość garnczka zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

5. Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni.

Propozycja podania: Krem z buraka możemy podawać z kozim serem, serem feta, z pestkami słonecznika, jajkiem lub ciecierzycą.