Sposób przygotowania:
Zupa krem z buraków
1. Buraki, ziemniaki i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Do dużego garnczka wlewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy buraki, ziemniaki, jabłko i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
4. Zawartość garnczka zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
5. Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni.
Propozycja podania: Krem z buraka możemy podawać z kozim serem, serem feta, z pestkami słonecznika, jajkiem lub ciecierzycą.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Do dużego garnczka wlewamy troszeczkę oliwy i podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy buraki, ziemniaki, jabłko i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
4. Zawartość garnczka zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie miksujemy wszystko i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
5. Zupę podajmy z kleksem śmietany lub z jogurtem naturalnym i posypujemy pestkami dyni.
Propozycja podania: Krem z buraka możemy podawać z kozim serem, serem feta, z pestkami słonecznika, jajkiem lub ciecierzycą.