Sposób przygotowania:
Karkówka z Pieczarkami 2
Mięso myjemy-osuszamy.Wcieramy w nie przyprawę do karkówki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.Kostkę mięsną rozpuszczamy w gorącej wodzie.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i dodajemy połowę płatków suszonych czosnku.Na to kładziemy podpieczone mięso.Na mięso układamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki.Posypujemy resztą czosnku,dodajemy pokruszone listki laurowe,ziarnka pieprzu i suszoną pietruszkę.Wszystko zalewamy wywarem z kostki mięsnej.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i dusimy 1h.W połowie czasu przekręcamy mięso.Po tym czasie wykładamy mięso na talerz i przykrywamy folią żeby nie wystygło.A wywar z mięsa szybko przelewamy do rondelka i zaciągamy mąką z odrobiną wody energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły.Ewentualnie gotowy sos można sobie jeszcze doprawić solą czy vegetą jak by był za mdły.Gotowym sosem polewamy karkówkę i serwujemy od razu na ciepło. Podajemy np. z ziemniakami i dowolną surówką.
Netka
Sarenka
gusia1000