SUPERPRZEPIS

Karkówka z Pieczarkami 2

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Karkówka z Pieczarkami 2 Więcej zdjęć (2)

Mięso jest na prawdę soczyste i smaczne.Polecam :)

Składniki:

Karkówka z Pieczarkami 2

 

  • Porcja na dwie osoby:

 

  • 2 grubsze plastry karkówki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki przyprawa do karkówki
  • 1 kostka mięsna
  • 1 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 400g pieczarki
  • sól (raczej nie będzie konieczna,ponieważ kostka jest dość słona)
  • 2 łyżeczki suszona pietruszka
  • 15g płatki suszone czosnku (można dodać świeży)
  • olej do podsmażenia karkówki
  • 1 łyzka oliwy
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Karkówka z Pieczarkami 2
Mięso myjemy-osuszamy.Wcieramy w nie przyprawę do karkówki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.Kostkę mięsną rozpuszczamy w gorącej wodzie.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i dodajemy połowę płatków suszonych czosnku.Na to kładziemy podpieczone mięso.Na mięso układamy obrane i pokrojone w plastry pieczarki.Posypujemy resztą czosnku,dodajemy pokruszone listki laurowe,ziarnka pieprzu i suszoną pietruszkę.Wszystko zalewamy wywarem z kostki mięsnej.Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i dusimy 1h.W połowie czasu przekręcamy mięso.Po tym czasie wykładamy mięso na talerz i przykrywamy folią żeby nie wystygło.A wywar z mięsa szybko przelewamy do rondelka i zaciągamy mąką z odrobiną wody energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły.Ewentualnie gotowy sos można sobie jeszcze doprawić solą czy vegetą jak by był za mdły.Gotowym sosem polewamy karkówkę i serwujemy od razu na ciepło. Podajemy np. z ziemniakami i dowolną surówką.
Karkówka z Pieczarkami 2
Tutaj na zdjęciu widzimy poszczególne etapy przygotowania karkówki.Smacznego :)