ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Karkówka ze śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka ze śliwkami - dobra na ciepło i na zimno

Karkówka ze śliwką kalifornijską Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka ze śliwką kalifornijską

 

  • 1,5 kg karkówki
  • opakowanie śliwek kalifornijskich

 

  • marynata:
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka przyprawy barbeque
  • papryka słodka i ostra, pieprz sól, czosnek sproszkowany

Sposób przygotowania:

Karkówka ze śliwką kalifornijską
Mięso dokładnie myję pod wodą, odstawiam do wyschnięcia i później trochę wysuszam ręcznikiem papierowym. Długim nożem robię nacięcie wzdłuż mięsa i napycham je śliwkami kalifornijskimi. Schodzi całe opakowanie 100 g na niezbyt szerokie nacięcie. Marynata: Do wielkiego naczynia,najlepiej garnek 5l wlewam olej i dodaję pozostałe przyprawy. Nie raz korzystam z gotowych mieszanek np na grill czy innych. Mięso wkładam do garnka i dokładnie oblepiam w marynacie, odstawiam na min 6 godzin. Po tym czasie przekładam do rękawa razem z marynatą i piekę w temp 180 stopni przez min. 1,5 godziny
Karkówka ze śliwką kalifornijską
Karkówkę dokładnie myję po czym osuszam i robię wcięcie na śliwki
Karkówka ze śliwką kalifornijską
Przygotowanie marynaty - to od niej głównie zależy jaki uzyskamy smak mięsa
Karkówka ze śliwką kalifornijską
Nafaszerowane mięso śliwkami wkładamy do marynaty i odstawiamy najlepiej na dobę