migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli nie macie pomysłu na rybkę to polecam taką zapiekaną pod pierzynką ze szpinaku i mozzarellą. Pyszne i proste danie.

Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku

 

  • 600 g filetów rybnych, u mnie miruna
  • 250 g świeżego młodego szpinaku
  • 150 mozzarelli
  • sól,pieprz cytrynowym
  • 1 ząbek czosnku
  • masło ok 2 łyżek

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku
Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki a te cieńsze od stony ogona lepiej przeznaczyć do smażenia.



Następnie kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć aż czosnek zacznie pachnieć.



Następnie dodać całe listki szpinaku. Smażyć króciutko aby aby szpinak zmiękł i zmniejszył objętość. Jeśli mamy duże liście to trzeba je wcześniej posiekać. Na kawałkach ryby ułożyć podduszony szpinak.



Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10-15 minut. W międzyczasie mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w grubsze plastry, po plastrze na każdy kawałek ryby. Plastry mozzarelli ułożyć na szpinaku, zapiekać jeszcze ok 10 minut aż ser się rozpuści.



Gotowa rybe podawać z ulubionymi dodatkiami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówką z rzodkwi.
Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku
Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki a te cieńsze od stony ogona lepiej przeznaczyć do smażenia. Następnie kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku
Na patelni rozgrzać resztę masła. Dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodać całe listki szpinaku. Smażyć króciutko aby aby szpinak zmiękł i zmniejszył objętość.
Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku
Na kawałkach ryby ułożyć podduszony szpinak. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10-15 minut.
Ryba zapiekana pod pierzynką ze szpinaku
W międzyczasie mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w grubsze plastry, po plastrze na każdy kawałek ryby. Plastry mozzarelli ułożyć na szpinaku, zapiekać jeszcze ok 10 minut aż ser się rozpuści.