xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ryba zapiekana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ryba zapiekana z warzywami to idealne danie na obiad dla osób, które lubię lekką ale aromatyczną i smaczną kuchnię.

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki na rynę

  • Dwa duże płaty fileta z pstrąga (wielkość dopasować do siebie, najlepiej kupić świeże wtedy nie stracą swojej wielkości w tak znacznym stopniu),
  • 1 cebula
  • garść pomidorków koktajlowych (około 6)
  • pół niewielkiej cukinii (można dać na oko, ile się chce)
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • kilka łodyżek koperku (drobno posiekanego)
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z warzywami

Rybka

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę. Zeszklić i dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusić aż do momentu aż składniki będą miękkie.

Do tego dodać przyprawy oraz pokrojone na kawałki pomidorki. Rybę położyć na folię i wyłożyć na nią wszystkie składniki wcześniej przygotowane.

Następnie posypać koperkiem. Piekarnik rozgrzać do 150* i włożyć do niego przygotowaną rybę.

Piec około 15 minut. Podawać można dowolnie według uznania, u mnie z ryżem i ogórkiem.


Tagi:

warzywa ryba