Sposób przygotowania:
Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczowąETAP 1:
Przygotowujemy małą, prostokątną blachę - jej dno i ścianki porządnie smarujemy masłem, układamy herbatniki jak na zdjęciu.
ETAP 2:
Pozostałe herbatniki wkładamy do folii i kruszymy za pomocą tłuczka.
Rodzynki parzymy wrzątkiem.
Orzechy kroimy na połówki.
ETAP 3:
Masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Dodajemy wodę i cukier, podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao, mieszamy.
ETAP 4:
Dodajemy mleko w proszku, miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką.
ETAP 5:
Do masy kakaowej dodajemy pokruszone herbatniki i miksujemy.
Rodzynki odciskamy z wody, w której się moczyły.
Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką lub dłonią.
ETAP 6:
Masę czekoladową przekładamy do blaszki. Wierzch dokładnie dociskamy, aby masa była zbita.
ETAP 7:
Blok odstawiamy.
Przed podaniem blok wyjmujemy z blachy - najlepiej podważyć wcześniej boki ciasta nożem i energicznie odwrócić blachę z ciastem na drugą stronę.
Blok kroimy na kawałki.