Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Blok czekoladowy to deser kojarzący mi się z dzieciństwem. Zatęskniłam za jego smakiem, ale zrobiłam go nieco po swojemu, dodając skórkę pomarańczową, którą uwielbiam.

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową

Składniki:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową

 

  • 400 g herbatników
  • 500 g mleka w proszku
  • 250 g masła + masło do natłuszczenia blachy
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g cukru
  • 7 łyżek kakao
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 7 dag orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową

ETAP 1:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Natłuszczoną blaszkę wykładamy herbatnikami

Przygotowujemy małą, prostokątną blachę - jej dno i ścianki porządnie smarujemy masłem, układamy herbatniki jak na zdjęciu.

ETAP 2:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Pozostałe herbatniki kruszymy i odkładamy do masy

Pozostałe herbatniki wkładamy do folii i kruszymy za pomocą tłuczka.
Rodzynki parzymy wrzątkiem.
Orzechy kroimy na połówki.

ETAP 3:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Rozpuszczone masło łączymy z wodą, cukrem i kakao

Masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Dodajemy wodę i cukier, podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao, mieszamy.

ETAP 4:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Dodajemy mleko w proszku. Mieszamy mikserem lub łyżką.

Dodajemy mleko w proszku, miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką.

ETAP 5:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie

Do masy kakaowej dodajemy pokruszone herbatniki i miksujemy.
Rodzynki odciskamy z wody, w której się moczyły.
Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką lub dłonią.

ETAP 6:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Masę czekoladową przekładamy do blaszki

Masę czekoladową przekładamy do blaszki. Wierzch dokładnie dociskamy, aby masa była zbita.

ETAP 7:

Blok czekoladowy z orzechami i skórką pomarańczową
Blok wyjmujemy z blaszki

Blok odstawiamy.
Przed podaniem blok wyjmujemy z blachy - najlepiej podważyć wcześniej boki ciasta nożem i energicznie odwrócić blachę z ciastem na drugą stronę.
Blok kroimy na kawałki.