EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 195
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka szpinakowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd. Krem lemon curd jest słodki a zarazem lekko kwaśny. Dekoracja babki czynią ją piękną ozdobą świątecznego, wielkanocnego stołu.

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

 

 

  • Krem lemon curd:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 50 g cukru
  • 40 g masła

 

  • Dekoracja:
  • czekoladowe jajeczka
  • kawałek ciasta szpinakowego imitującego trawę
  • świeże kwiaty

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

Ciasto szpinakowe:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd
szpinak umyć i osuszyć wlać olej i zmiksować do postaci papki

Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem do postaci gładkiej, jednolitej zielonej papki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać szpinakową papkę i zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na wolnych obrotach miksera.
Po samym końcu dodać ubite na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy babki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

ETAP 2:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd
gotową szpinakową papkę dodać do pozostałych składników

Gotową szpinakową babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia a następnie wyjąć z formy.

Krem lemon curd:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd
gotowe szpinakowe ciasto przełożyć do formy babki

Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, a na końcu wycisnąć sok.
W metalowej miseczce zmiksować jajko, żółtko, cukier i cały czas podgrzewać w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło, mieszać aż do momentu zgęstnienia kremu. Po tym czasie zestawić do wystudzenia.

Wykończenie babki:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd
babkę polać kremem cytrynowym i udekorować czekoladowymi jajeczkami, kwiatami

Gotową babkę szpinakową polać kremem lemon curd, posypać ciastem szpinakowym, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.