Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curdCiasto szpinakowe:
Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem do postaci gładkiej, jednolitej zielonej papki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać szpinakową papkę i zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na wolnych obrotach miksera.
Po samym końcu dodać ubite na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy babki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
ETAP 2:
Gotową szpinakową babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia a następnie wyjąć z formy.
Krem lemon curd:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, a na końcu wycisnąć sok.
W metalowej miseczce zmiksować jajko, żółtko, cukier i cały czas podgrzewać w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło, mieszać aż do momentu zgęstnienia kremu. Po tym czasie zestawić do wystudzenia.
Wykończenie babki:
Gotową babkę szpinakową polać kremem lemon curd, posypać ciastem szpinakowym, udekorować czekoladowymi jajeczkami i świeżymi kwiatami.
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki