Sposób przygotowania:
Chrupiące kokardki
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę. Składniki wymieszać aby się połączyły. Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto.
Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany.
Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykroić koła o średnicy 7 cm, ja zrobiłam to za pomocą szklanki. Dwa przeciwległe brzegi ciasta zlepić formując kokardkę. Trzeba dobrze ścisnąć palcami aby ciasto się skleiło.
Kokardki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany.
Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykroić koła o średnicy 7 cm, ja zrobiłam to za pomocą szklanki. Dwa przeciwległe brzegi ciasta zlepić formując kokardkę. Trzeba dobrze ścisnąć palcami aby ciasto się skleiło.
Kokardki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.
Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SylaUla