migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Chrupiące kokardki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kokardki to pyszne małe słodkości karnawałowe. Podobne do faworków bo z takiego samego ciasta i również chrupiące, jednak nieco grubsze i w innym kształcie.

Chrupiące kokardki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące kokardki

 

  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 6-7 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu lub octu 10 %

 

  • oraz
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chrupiące kokardki
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę. Składniki wymieszać aby się połączyły. Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto.

Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany.

Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykroić koła o średnicy 7 cm, ja zrobiłam to za pomocą szklanki. Dwa przeciwległe brzegi ciasta zlepić formując kokardkę. Trzeba dobrze ścisnąć palcami aby ciasto się skleiło.

Kokardki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.

Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Chrupiące kokardki
Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę.
Chrupiące kokardki
Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli zbyt suche należy dodać więcej śmietany. Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem.
Chrupiące kokardki
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykroić koła o średnicy 7cm, ja zrobiłam to za pomocą szklanki. Dwa przciwległe brzegi ciasta zlepić formując kokardkę. Trzeba dobrze ścianąć palcami aby ciasto się skleiło.
Chrupiące kokardki
Kokardki smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na ciemnozłoty kolor.