Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Miodowe bułeczki z mąką ryżową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki na miodzie. Bardzo delikatne z mąką ryżową. Polecam na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są idealne.

Miodowe bułeczki z mąką ryżową

Składniki:

Miodowe bułeczki z mąką ryżową

Rozczyn:

  • 2 i pół dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Miodowe bułeczki z mąką ryżową
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy miód i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bułeczki, nacinamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się.

5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.