Sposób przygotowania:
Miodowe bułeczki z mąką ryżową
1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około 15-20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy miód i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bułeczki, nacinamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
2. Ciasto: Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy miód i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bułeczki, nacinamy nożem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Podanie: Podajemy gorące lub zimne. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.
gosiapiotrek23
Babeczka35
Dziękuję :)
skuter5
Babeczka35
Polecam takie upiec :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)