jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karnawałowe kokardki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Z ciasta tego można wykonać także faworki lub karnawałowe róże.

Karnawałowe kokardki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe kokardki

 

  • Składniki:
  • 30-35 dag mąki,
  • 4 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1,5 łyżka masła,

 

  • Cukier puder do posypania,

 

  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowe kokardki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, śmietankę, masło, rum, cukier puder. Zagniatamy ciasto około 5-8 minut, by pojawiły się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i cienko wałkujemy. Z ciasta wykrawamy od szklanki koła. Z każdego koła formujemy kokardkę dociskając dwa naprzeciwległe brzegi. Dość mocno ściskamy środek by w trakcie smażenia kokardki się nie rozwinęły. Tak przygotowane kokardki smażymy na oleju, w trakcie smażenia przewracamy na druga stronę, by kokardki z dwóch stron się zrumieniły. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Karnawałowe kokardki
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto
Karnawałowe kokardki
Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę do lodówki
Karnawałowe kokardki
Ciasto wałkujemy i wykrawamy koła najlepiej od szklanki
Karnawałowe kokardki
Dociskając naprzeciwległe boki formujemy kokardki