jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karnawałowe maski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niby zwyczajne ciasto jak na faworki, ale gdy ciasto przybiera inny, ciekawy kształt dodatkowo kuszą i zachęcają do skosztowania. Polecam!!!

Karnawałowe maski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karnawałowe maski

 

  • Składniki:
  • 35 dag mąki,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki alkoholu,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżki masła,
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia,
  • Cukier puder do posypania,

 

Sposób przygotowania:

Karnawałowe maski
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość energicznie zagniatamy. Gdyby ciasto było za luźne dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Konsystencją powinno przypominać ciasto pierogowe. Średnio wyrabiamy je około 10 minut. Ważne by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę. Między czasie przygotowujemy sobie szablon maski. Na kartce lub tekturze rysujemy zarys maski i wycinamy go. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko ( jak na pierogi). Przykładamy do niego szablon i wycinamy radełkiem maski. Wycięte smażymy na rozgrzanym oleju . Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Karnawałowe maski
Na stolnice wykładamy składniki ciasta. zagniatamy je energicznie
Karnawałowe maski
gotowe ciasto schładzamy około 1 godzinę.
Karnawałowe maski
Ciasto wałkujemy i za pomocą szablonu wycinamy maski
Karnawałowe maski
Gotowe maski smażymy z dwóch stron do zrumienienia