Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić. Mąką połączyć z proszkiem i posiekać z masłem oraz żółtkami, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, alkohol lub ocet, śmietanę i zagnieść ciasto, podsypując mąką, a później podzielić je na kilka mniejszych części. Przygotować trzy szklanki o różnej średnicy. Następnie każdą część ciasta cienko rozwałkowywać i kolejno trzema różnymi szklankami wycinać kółka, tak aby kółek wszystkich wielkości była taka sama ilość. Później, każdy krążek ciasta naciąć na brzegach, w czterech miejscach, ale tak aby nie przeciąć go do końca.Kolejno na podsypanym mąką stole, kłaść największe kółko, środek smarować pędzelkiem maczanym w białku jajka, kłaść na niego kółko o średniej wielkości, docisnąć środek, potem znowu posmarować białkiem i położyć najmniejsze kółko i docisnąć środek. Kółka z ciasta kłaść w taki sposób, aby przecięcia na ich brzegach nie nachodziły na siebie. Tak przygotowane róże wrzucać najmniejszym krążkiem ciasta do dołu rozgrzanego oleju i smażyć, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu róże najlepiej położyć na serwetce lub bibułce, aby odsączyć je z tłuszczu. Na koniec ciastka oprószyć cukrem pudrem, a w środek wkładać dżem, marmoladę lub wiśnie z kompotu.
msewka
iwi69
cherry