Sposób przygotowania:
Karnawałowe róże z dżemem i konfiturą
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, ocet, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić aż ukażą się pęcherzyki i uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkować i wykrawać krążki w trzech wielkościach.
Każdy krążek naciąć po obwodzie w 5 - 6 miejscach, środek każdego krążka posmarować białkiem i układać jeden na drugim.
Tak przygotowane krążki wkładamy do nagrzanego oleju płatkami do dołu i smażymy tak jak faworki.
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym .
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek nakładamy dżemu albo konfitury.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić aż ukażą się pęcherzyki i uzyskamy gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkować i wykrawać krążki w trzech wielkościach.
Każdy krążek naciąć po obwodzie w 5 - 6 miejscach, środek każdego krążka posmarować białkiem i układać jeden na drugim.
Tak przygotowane krążki wkładamy do nagrzanego oleju płatkami do dołu i smażymy tak jak faworki.
Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym .
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek nakładamy dżemu albo konfitury.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Bardzo mi miło , dziękuję.;)
Pozdrawiam.;)