Sposób przygotowania:
Piankowe róże smażone powietrzemEtap 1
Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1/2 łyżki cukru, odłożyć na chwilę. Mąkę i cukier przesypać do miski, wymieszać.
Dodać do tego jajko, masło i rozczyn drożdżowy.
Etap 2
Wymieszać, zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do większej części ciasta dodać jęczmień, ponownie zagnieść. Do mniejszej dodać kurkumę i również zagnieść.
Miski z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Pianki przełożyć do miseczki. Dodać do nich 3 łyżki mleka.
Rozpuścić w mikrofalówce (moc 900 W - 30 sekund), dokładnie rozmieszać, żeby pianki się rozpuściły, przestudzić (mają być ciepłe, nie gorące).
Dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Każde ciasto podzielić na tyle samo części (ja podzieliłam na 8 części każde). Każdą część ciasta mocno spłaszczyć.
Ułożyć na nich po trochu piankowego nadzienia, uformować w kulę otulając nadzienie ciastem.
Etap 5
Nadziane kule położyć na podsypany mąką stół łączeniami do dołu. Spłaszczyć je mocno, ponacinać tak, jak pokazałam na zdjęciu.
Każdy nacięty kawałek odwrócić tak, żeby u góry było widać nadzienie, uformować płatki.
Etap 6
Środki większych kwiatków posmarować lekko wodą. Położyć na nich mniejsze kwiatki, w środku mocno docisnąć palcem, robiąc przy okazji zagłębienie.
Etap 7
Do powstałej dziurki włożyć po jednej żurawinie. Róże układać na kratce frytkownicy beztłuszczowej.
Etap 8
Nastawić 160 stopni i ok. 15 minut. Jak ktoś nie ma takiej frytkownicy może róże upiec w piekarniku. Jeszcze ciepłe ciastka można polukrować.
ewaeu
Beatris
Bardzo dziękuję :D Były pyszne, dzieciom najbardziej smakowało nadzienie :D
halina
Beatris
Dziękuję :D