Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Karp pieczony z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem skropić sokiem z cytryny

Karp pieczony z cytryną

Składniki:

Karp pieczony z cytryną

 

  • 1 szt karp,
  • 2 szt cytryna,
  • 1/2 szkl oliwa,
  • 3 łyżki bułka tarta,
  • 1 łyżka Przyprawa do ryb,
  • do smaku Sól,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karp pieczony z cytryną
Karpia sprawić, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Grzbiet ryby ponacinać, w nacięcia włożyć po plasterku cytryny. Oliwę wymieszać z bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Połowę oliwy wlać do naczynia żaroodpornego, położyć karpia, po wierzchu posmarować pozostałą oliwą. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec do miękkości.