Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Karp pieczony z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karpia można podawać na świąteczny obiad.

Karp pieczony z ryżem

Składniki:

Karp pieczony z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Karp pieczony z ryżem
Karpia sprawić, oczyścić, umyć, osączyć i rozciąć karpia wzdłuż, usunąć szkielet. Natrzeć połówki solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać papryką mieloną. Cebulę obrać, pokroić drobno i poddusić na oleju, dodać namoczony ryż. Na cebuli i ryżu położyć połówki karpia i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu polać rybę śmietaną i jeszcze chwilkę zapiec.

Tagi:

ryż