Karp po królewsku z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karp z Przyborowa udostępniony przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp"

Karp po królewsku z pieczarkami

Składniki:

Karp po królewsku z pieczarkami

 

  • Karp (1,2-1,5 kg),
  • 8 łyżek oleju,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 10 dag sera żółtego,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Karp po królewsku z pieczarkami
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę dzielimy na 6 porcji, każdą z nich należy posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 min. w chłodne miejsce, następnie porcje ryby opiekamy z obu stron w oleju. Osobno podsmażamy cebulę pokrojoną w prążki, dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski pieczarki, dusimy razem do miękkości (ok. 20 min.). opieczone porcje karpia układamy w żaroodpornym naczyniu na każdą nakładamy uduszone pieczarki, całość posypujemy tartym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Zapiekamy w gorącym piekarniku ok. 10-15 min. Podajemy na gorąco.