jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Karp smażony na maśle klarowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatnego fileta z karpia, smażonego na maśle klarowanym, wolę od karpia przyrządzanego w panierce.

Karp smażony na maśle klarowanym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karp smażony na maśle klarowanym

 

  • karp
  • masło klarowane 120 g
  • przyprawa do ryb
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Karp smażony na maśle klarowanym
Karpie świeże  oczyścić z łusek i skrzeli - czyli sprawić karpia ,podzielić na filety. 

Kawałki posypać przyprawami dowolnymi do ryb, solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. 

Odłożyć na 20 minut do lodówki aby ryba nabrała smaku i zamarynowała się.

Wyjąć wcześniej z lodówki z 10 minut przed smażeniem, rozgrzać patelnię z masłem klarowanymi smażyć filety karpia około 4 minuty z każdej strony, przewracając na drugą stronę.

Tak przyrządzony karp jest delikatny i pyszny.
Karp smażonony na mąśle klarowanym
Karpie świeżego oczyścić z łusek i skrzeki - czyli sprawić karpia ,podzielić na filety .
Karp smażonony na mąśle klarowanym
Karpia smażymy na małym płomieniu około 4 minuty po jednej stronie