Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 278]

Karp smażony w cieście naleśnikowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Inna wersja Wigilijnego karpia. Mniej znana ale równie dobra!

Karp smażony w cieście naleśnikowym

Składniki:

Karp smażony w cieście naleśnikowym

 

  • 1 karp o wadze ok. 1,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 1 szkl, mleka
  • mąka
  • przyprawa do ryb, vegeta, słodka papryka w proszku
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Karp smażony w cieście naleśnikowym
Sprawionego karpia odfiletować, sprawdzić czy nie pozostały ości, pokroić na porcje. Posolić, popieprzyć. Przełożyć pokrojoną w piórka cebulą. Odstawić na ok. 3 godz. Zrobić ciasto naleśnikowe z jajek, mleka, wody gazowanej i mąki. dodać 1 łyżeczkę przyprawy do ryb, łyżeczkę vegety i paprykę, Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać sporo oleju, dodać 1 łyżkę naturalnego masła.Porcje karpia zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym mocno oleju. SMACZNEGO!