lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karp smażony w dzwonka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest.

Karp smażony w dzwonka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karp smażony w dzwonka

Składniki :

Sposób przygotowania:

Karp smażony w dzwonka

Wykonanie:

Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek, wyjmujemy wnętrzności i myjemy.

Kroimy w dzwonka. Dzwonka wkładamy do zimnej wody i moczymy rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie.

Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej.

Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Skórka staję się chrupiąca.

Karp smażony w dzwonka
Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Tagi:

ryba karp wigilia