iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Karp smażony w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany karp powinien stać w lodówce kilka godzin, przed podaniem należy wyjąc go z zalewy.

Karp smażony w zalewie octowej

Składniki:

Karp smażony w zalewie octowej

 

  • 1 średni sprawiony karp,
  • 1 cebulka,
  • 4 łyżki octu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szklanka maki,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka cukru,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Karp smażony w zalewie octowej
Karpia kroimy w dzwonka i solimy, pieprzymy, odstawiamy na 20 min. Mąkę mieszamy z papryką słodką, jajka roztrzepujemy, maczamy każdy kawałek karpia w jajku i panierujemy w mące, smażymy na gorącym oleju na złoto. Gotujemy 1 litr wody, solimy go wrzucamy listki ziele, koncentrat oraz pokrojoną cebulkę, gdy wystygnie dodajemy ocet i wkładamy do zalewy karpia, wstawiamy do lodówki.