kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Karp marynowany w cebuli i majeranku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam karpia, ten jest wyjątkiem.

Karp marynowany w cebuli i majeranku

Składniki:

Karp marynowany w cebuli i majeranku

 

  • Karp w całości około 1,5 kg
  • 2 duże cebule
  • Majeranek
  • Sól, pieprz,
  • mąka do obtoczenia
  • Masło klarowane do smażenia
  • 100-150 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Karp marynowany w cebuli i majeranku
Patroszmy i oczyszczamy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Dwa dni przed planowaną konsumpcja marynujemy rybę w dużej ilości cebuli i majeranku. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.