Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Karp smażony w panierce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny sposób na karpia. W panierkę i na patelnie.

Karp smażony w panierce

Składniki:

Karp smażony w panierce

 

  • karp patroszony świeży lub mrożony - 1 sztuka, ok 1,5 kg,
  • jaja świeże - 3 sztuki,
  • maka kukurydziana - 1,5 szklanki,
  • bułka tarta - 2 szklanki,
  • vegeta - łyżka,
  • sól,
  • olej do smażenia - 1/2 szklanki.

Sposób przygotowania:

Karp smażony w panierce
Odcinamy glowe, pletwy i ogon, odrzucamy. Myjemy karpia pod strumieniem wody, oczyszczajac go ze sluzu. Obieramy skóre z lusek przy pomocy noza, powtórnie myjemy i sprawdzamy czy w rybie nie pozostalo wiecej lusek, odcinamy skostnialy grzbiet. Kladziemy rybe na deske do krojenia i kroimy wzdluz w dosc szerokie paski (okolo 4 zblizone wielkoscia czesci), na tzw. dzwonka. Kazde dzwonko przekrajamy na pól w miejscu, gdzie przebiega glówka chrzastka. O ile to mozliwe, usuwamy widoczne, latwe do wyciagniecia osci. Delikatnie solimy kazda czesc karpia z kazdej strony i wstawiamy na godzine do lodówki. Roztrzepujemy jaja i mieszamy je z vegeta. W osobnych pólmiskach przygotowujemy make i bulke tarta. Obtaczamy kolejno karpia w: mace, jajach i bulce tartej. Wrzucamy go na dobrze rozgrzany olej i smazymy na srednim ogniu z obu stron, do zrumienienia.Nie dodaje pieprzu do ryby, mozna dodac jesli ktos lubi. Smaczne na zimno i na goraco.