Sposób przygotowania:
Karp smażony w panierce
Odcinamy glowe, pletwy i ogon, odrzucamy. Myjemy karpia pod strumieniem wody, oczyszczajac go ze sluzu. Obieramy skóre z lusek przy pomocy noza, powtórnie myjemy i sprawdzamy czy w rybie nie pozostalo wiecej lusek, odcinamy skostnialy grzbiet. Kladziemy rybe na deske do krojenia i kroimy wzdluz w dosc szerokie paski (okolo 4 zblizone wielkoscia czesci), na tzw. dzwonka. Kazde dzwonko przekrajamy na pól w miejscu, gdzie przebiega glówka chrzastka. O ile to mozliwe, usuwamy widoczne, latwe do wyciagniecia osci. Delikatnie solimy kazda czesc karpia z kazdej strony i wstawiamy na godzine do lodówki. Roztrzepujemy jaja i mieszamy je z vegeta. W osobnych pólmiskach przygotowujemy make i bulke tarta. Obtaczamy kolejno karpia w: mace, jajach i bulce tartej. Wrzucamy go na dobrze rozgrzany olej i smazymy na srednim ogniu z obu stron, do zrumienienia.Nie dodaje pieprzu do ryby, mozna dodac jesli ktos lubi. Smaczne na zimno i na goraco.
Sarenka
marek259
andzia13