Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Karp soute na Wigilię

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ryba, która najlepiej smakuje w okresie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia.

Karp soute na Wigilię

Składniki:

Karp soute na Wigilię

 

  • karp - 1 kg,
  • włoszczyzna - bez cebuli - 15 dag,
  • olej - do smażenia,
  • mąka - 4 dag,
  • cebula - 10 dag,
  • sól i pieprz - do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Karp soute na Wigilię
Obrać warzywa i opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Obraną cebulę pokroić w kostkę.Sprawionego karpia umyć, przekroić wzdłuż na pół.Pokroić ukośnie na porcje, natrzeć przyprawami, obłożyć warzywami icebulą.Pozostawić chłodnym miejscu na kilka godzin.Następnie oczyścić rybę z warzyw, oprószyć mąką.Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.Po zrumienieniu dosmażać przez kilka minut na wolnym ogniu.