Sposób przygotowania:
Karp w galarecieWywar:

Warzywa obrać umyć i w całości ugotować z dodatkiem przypraw.
Karp:

Karpia należy oczyścić i oskrobać z łusek. Najlepiej się to robi pod bieżącą wodą.
Następnie rybę pokroić w dzwonki i po kilka sztuk gotować (ok. 10-15 min.) w uprzednio przygotowanym wywarze (z warzywami).
Ugotowane kawałki od razu układać na półmisku.
Galaretka:

Gorący wywar przecedzić (zostawić około 600 ml), doprawić i rozpuścić w nim żelatynę.
Pozostawić do ostudzenia.
Całość:

Karpia udekorować warzywami, które były gotowane w wywarze.
Całość zalać lekko ściętą galaretką i odstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Przed podaniem rybę można ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i kawałkami cytryny.
zbysiowa
Di bloguje