Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karp w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak przygotowany karp jest tradycyjną potrawa świąteczną. Przepis jest prosty i klasyczny - a takie są najlepsze!

Karp w galarecie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karp w galarecie

 

  • 1 cały karp

Wywar:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa warzywna (do smaku)
  • cukier (odrobina, do smaku)
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo:

Opcjonalnie do dekoracji:

  • zielony groszek
  • natka pietruszki (posiekana)
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie

Wywar:

Karp w galarecie
Wywar powinien być doprawiony wedłuhg własnego smaku.

Warzywa obrać umyć i w całości ugotować z dodatkiem przypraw.

Karp:

Karp w galarecie
Nalezy uważać, aby karp się nie rozpadł na kawałki.

Karpia należy oczyścić i oskrobać z łusek. Najlepiej się to robi pod bieżącą wodą.
Następnie rybę pokroić w dzwonki i po kilka sztuk gotować (ok. 10-15 min.) w uprzednio przygotowanym wywarze (z warzywami).
Ugotowane kawałki od razu układać na półmisku.

Galaretka:

Karp w galarecie

Gorący wywar przecedzić (zostawić około 600 ml), doprawić i rozpuścić w nim żelatynę.
Pozostawić do ostudzenia.

Całość:

Karp w galarecie

Karpia udekorować warzywami, które były gotowane w wywarze.
Całość zalać lekko ściętą galaretką i odstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.
Przed podaniem rybę można ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i kawałkami cytryny.


Tagi:

karp ryba