oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karp w galarecie można podawać na kolację.

Karp w galarecie

Składniki:

Karp w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Karp w galarecie
Oczyszczonego karpia, dokładnie wymyć, ostrym nożem pokrajać w dzwonka o szerokości ok. 2 cm i skropić sokiem z cytryny. Obrane warzywa pokrajać w drobne paseczki i ułożyć w płaskim garnku emaliowanym. Na warzywach ułożyć dzwonka ryby. Zalać wszystko wodą w takiej ilości, aby całkowicie nie pokrywała ryby, dodać soli i cukru do smaku. Gotować bardzo powoli pod przykryciem przez 1 godz. następnie dodać mielony pieprz i namoczoną żelatynę, zagotować i odstawić do zastudzenia. przed podaniem okrajać galaretę wokół naczynia, przykryć okrągłym półmiskiem i odwrócić garnek. Udekorować potrawę cząstkami cytryn i natką pietruszki.

Tagi:

karp