laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Karp w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karp inaczej zrobiony dietetyczny

Karp w sosie koperkowym

Składniki:

Karp w sosie koperkowym

 

  • 2 wypatroszone karpie
  • sok z cytryny
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • 2 pory
  • 250 ml wytrawnego wina
  • 5 łyżek octu winnego
  • 2 gożdziki
  • cebula
  • żółtko
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Karp w sosie koperkowym
Karpie opłukać dokładnie a następnie osuszyć.
Wnętrze ryb natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Natkę pietruszki opłukać i włożyć do środka,Warzywa obrać, opłukać i pokroić. W dużym naczyniu zagotować 1 litr wody,wlać wino ocet cebulę i gożdziki.Chwilkę pogotować i włożyć ryby i dusić pod przykryciem aż będą miękkie.
Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa. Odlać 0,5 l wywaru zaprawić żółtkiem chrzanem i przyprawić. Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru polać sosem i posypać koperkiem

Tagi:

karp