Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karp w ,, zapasowym " sosie greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Bardzo smaczny taki karpik.

Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karp w ,, zapasowym " sosie greckim

 

  • karp- filet usmażony( połowa filetu - ile zostanie )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości użytej pietruszki
  • 9 dag koncentratu pomidorowego ( 1 mały )
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • pieprz mielony -szczypta do smaku
  • szczypta mielonej papryki
  • sól- szczypta do smaku
  • cukier- szczypta do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Dzień przed Wigilią ( 23 grudnia ) przygotować sos. Obrać i umyć warzywa. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę warzyw utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). Zeszklić na oleju cebulę. Przełożyć do garnuszka. Dołożyć utarte warzywa ,liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , szczyptę soli. Zalać wodą i gotować 20 minut. Dodać koncentrat. Wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym, papryką mieloną. Gorący wlać do słoika. Zakręcić, ostudzić i wstawić do lodówki. Po Wigilii pokroić usmażonego karpia ( ok. 30 - 40 dag ) , który został po Wieczerzy ( tyle u mnie z reguły zostaje) , ułożyć w pojemniku i zalać podgrzanym ( wrzącym) sosem warzywno-pomidorowym. Gdy ostygnie przykryć i wstawić do lodówki. * Dobra rada - zanim włożymy karpia do sosu proponuję zdjąć z niego skórę , bo chrupiąca skórka , która tak nam smakuje w smażonym i podanym na ciepło - jak poleży w sosie robi się gumowata.
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Przygotować sos grecki ( warzywa w sosie pomidorowym)
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Sos przełożyć do pojemnika i trzymać w lodówce przez 24 godziny
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Usmażyć posolonego i popieprzonego ( oprószonego mąką ) karpia
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Przełożyć usmażoną rybę ( po zdjęciu skóry) sosem i zostawić w lodówce

Tagi:

karp karp ryba