Sposób przygotowania:
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Dzień przed Wigilią ( 23 grudnia ) przygotować sos. Obrać i umyć warzywa. Cebule pokroić w pół piórka , a resztę warzyw utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ). Zeszklić na oleju cebulę. Przełożyć do garnuszka. Dołożyć utarte warzywa ,liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , szczyptę soli. Zalać wodą i gotować 20 minut. Dodać koncentrat. Wymieszać. Zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym, papryką mieloną. Gorący wlać do słoika. Zakręcić, ostudzić i wstawić do lodówki. Po Wigilii pokroić usmażonego karpia ( ok. 30 - 40 dag ) , który został po Wieczerzy ( tyle u mnie z reguły zostaje) , ułożyć w pojemniku i zalać podgrzanym ( wrzącym) sosem warzywno-pomidorowym. Gdy ostygnie przykryć i wstawić do lodówki. * Dobra rada - zanim włożymy karpia do sosu proponuję zdjąć z niego skórę , bo chrupiąca skórka , która tak nam smakuje w smażonym i podanym na ciepło - jak poleży w sosie robi się gumowata.