Sposób przygotowania:
karp z orzechami
rybę czyścimy i myjemy. z górnej strony nacinamy ukoście w kliku miejscach ok 5 nacięć. następnie solimy i pieprzymy z każdej ze stron. i napełniamy farszem:
Farsz: mielone orzechy włoskie, posiekana natka pietruszki, i łyżeczka Vegety -wszystko razem mieszamy
następnie na 40 gram masła przeszklić należy wcześniej pokrojoną w piórka cebule, dodajemy ryż i mieszamy wszystko razem. gdy chwilkę się podsmaży dolewamy wina i szklankę wody i doprawiamy Vegetą. kiedy ryż jest na pół gotowy wkładamy go do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy rybę którą przykrywamy odrobiną masła. pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. podlewamy od czasu do czasu woda by ryż się nie przypalał. przed podaniem można udekorować natką pietruszki i orzechami.
Farsz: mielone orzechy włoskie, posiekana natka pietruszki, i łyżeczka Vegety -wszystko razem mieszamy
następnie na 40 gram masła przeszklić należy wcześniej pokrojoną w piórka cebule, dodajemy ryż i mieszamy wszystko razem. gdy chwilkę się podsmaży dolewamy wina i szklankę wody i doprawiamy Vegetą. kiedy ryż jest na pół gotowy wkładamy go do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy rybę którą przykrywamy odrobiną masła. pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach. podlewamy od czasu do czasu woda by ryż się nie przypalał. przed podaniem można udekorować natką pietruszki i orzechami.