Karp zapiekany z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sprawionego, umytego karpia kroimy na dzwonka i lekko solimy. Z masła i mąki robimy białą

Karp zapiekany z serem

Składniki:

Karp zapiekany z serem

 

  • 1-1,5 kg karpia
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • cytryna
  • pół pęczka koperku
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Karp zapiekany z serem
Sprawionego, umytego karpia kroimy na dzwonka i lekko solimy. Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami zimnego mleka, po czym wlewamy resztę mleka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia, zaciągamy żółtkiem, dodajemy sok z połowy cytryny, doprawiamy solą i cukrem. Przygotowane porcje ryby układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem i posypuje my utartym serem. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy karpia suto posypanego drobniutko pokrajanym koperkiem, udekorowanym plasterkami cytryny.