ewelinkaaa

ewelinkaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Karpatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla tych którzy lubią ciacho,ale nie chcą się przy nim namęczyc;-)

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • Ciasto(przepis na dużą blachę 25x40)
  • 1,5 szkl wody
  • 180 g masla\margaryny
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g margaryny\masła

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto
Zagotować wodę z margaryną,do gotujacej się emulsji wsypać mąkę,mieszać do uzyskania zwartej masy\rozgniatać ewentualne grudki.Ostudzic masę.Nastepnie wbić jaja i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji,ciasto podzielis na 2 części jedną z nich wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem formy i piec okolo 30 min w 200 C z termoobiegiem,lub w 220 bez.Potem to samo zrobic z druga częścią.

Masa:
Ugotować budynie wedlug przepisu na opakowaniach tylko zamiast 1 l mleka dodac 800ml,Kiedy budynie całkowicie ostygną zmiksować je z masłem\margaryną
Tak przygotowany krem wyłożyc na jedną część ciasta,przykryć drugą,posypać cukrem pudrem