gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trochę trudne w zrobieniu ciasto, gdyż nie zawsze wyjdą nam takie góry ale za to jakie jest smaczne.

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • 1 kostka margaryna,
  • 1 szkl woda,
  • 2 szkl mąka,
  • 4 szt jajka,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 1/2 opakowania cukier waniliowy,
  • 0,5 litra mleko

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto:
Zagotować pół kostki margaryny i 1 szklankę wody. Dodać szklankę mąki i wymieszać. Po przestygnięciu wbić 4 jajka i wymieszać aż będzie jednolita masa i z tego upiec 2 placki. Po 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krem:
Zagotować pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, pół opakowania cukru waniliowego. Do tego dodać szklankę mąki oraz pół litra mleka i mieszać. Wszystko gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając

Przestudzone placki przełożyć kremem.

Tagi:

jajko jajka