Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna domowa karpatka z masą budyniową.

Karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • ½ kostki margaryny „Kasi”
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody

 

  • Krem:
  • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy
  • ½ litra mleka
  • ½ kostki margaryny „Kasi”
  • ½ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto: Zagotowujemy wodę z margaryną, wsypujemy mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jaja, wsypujemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy. Pieczemy około 30 min. Z drugą częścią postępujemy tak samo. Krem: W ½ szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy budyń, całość chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony budyń miksujemy z margaryną. Krem rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta, przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.
Karpatka
Zagotowujemy wodę z margaryną i mleko z cukrem.
Karpatka
Do ciasta dodajemy jaja. Całość dokładnie miksujemy.
Karpatka
Z ciasta pieczemy dwa placki, które przełożymy kremem.
Karpatka
Kremem budyniowym smarujemy jeden placek i przykrywamy go drugim.

Tagi:

ciasto