Sposób przygotowania:
Karpatka
Ciasto: Do małego garnka wrzucamy margarynę i zalewamy wodą. Kiedy margaryna się rozpuści, a całość zacznie się gotować wsypujemy mąkę. Szybko mieszamy aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu dodajemy do ciasta (pojedynczo) jajka. Na końcu dosypujemy proszek do pieczenia. Tak powstałą masę dzielimy na dwie części. Każdą z nich pieczemy w tempertaurze 175 stopni przez ok. 45 minut. Krem: Do rondelka wlewamy pół litra mleka (odlać ok. 1/2 szkl.).Do miski wsypujemy mąkę pszenną, krupczatkę, cukier i cukier wanilinowy oraz mleko. Mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy powstałą zawiesinę. Ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. W osobnym naczyniu ubijamy na puch margarynę/masło. Zimny budyń dodajemy porcjami do margaryny ciągle miksując. Kremem przekładamy upieczone ptysiowe spody. Dekorujemy cukrem pudrem.
jolakot77@gmail.com
waniliowe.Wtedy krem jest zwarty.