Kasiunia912630

Kasiunia912630

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Karpatka 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ma puszystą masę a nie budyń jak większość karpatek.

Karpatka 5

Składniki:

Karpatka 5

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1szkl. wody
  • 1 ks margaryny
  • 4 jaja
  • 1szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki na masę:
  • 2szkl. mleka
  • 1szkl. cukru
  • paczka cukru waniliowego
  • 1 ks Kasi
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2łyżki mąki pszennej
  • Dodatkowo tłuszcz do smarowania blaszki i łyżka mąki do posypania blaszki. Cukier puder po posypania.

Sposób przygotowania:

Karpatka 5
Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z margaryną, dodać sól, cukier i mąkę. Gotować chwilę rozcierając ciasto. Po wystudzeniu dodawać do niej pojedynczo jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć na wysmarowana tłuszczem i posypaną mąką dużą blaszkę, bo ciasto wyrośnie wysokie. Piec w 220 stopniach przez ok. 30 min. Wykonanie kremu: Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami. W szklance rozrobić mąki z pozostałą ilością mleka (0,5szkl.) i dodać do gotującego się mleka (tak jak budyń). Ostudzić. W osobnej misce utrzeć Kasię na puch i dodawać do niej po łyżce ostudzonego "budyniu". Ciasto przekroić na dwie części i przełożyć masą.Na wierzch posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem, bo ciasto wciąga w siebie cukier puder.

Tagi:

ciasto