ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 338]

Karpatka bardzo łatwa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym na maśle będzie zawsze smakowała na deser.

Karpatka bardzo łatwa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karpatka bardzo łatwa

 

  • ciasto: woda 1,5 szklanki ,
  • masło 125 gram,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,,
  • jajka 5 sztuk "M"

 

  • krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka,
  • cukier 4 łyżki,
  • budyń waniliowy 2 opakowania,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • masło miękkie 12,5 dag,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Karpatka bardzo łatwa

ETAP 1:

Karpatka bardzo łatwa
Zamiast masła można dodac margarynę lub palmę.

Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.

Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.

ETAP 2:

Karpatka bardzo łatwa
Piekę w jednej dużej formie i dzielę na dwie części po upieczeniu.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.

Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.

ETAP 3:

Karpatka bardzo łatwa
Krem mozna zrobic z budyniu o innym ulubionym smaku.

Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .

Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.

ETAP 4:

Karpatka bardzo łatwa

Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki.

ETAP 5:

Karpatka bardzo łatwa

Przed podaniem posypać pudrem cukrem.