Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym- ciasto dla prawdziwych smakoszy. Warto je przygotować. Polecam!!!

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Składniki:

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Ciasto

Masa orzechowo- budyniowa

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym
1. Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo wsypuję mąkę z solą. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Następnie do ciasta dodaję po jednym jajku. Miksuję. Ciasto wykładam na blaszkę (wym. 35 cm x 35 cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Ciasto piekę około 30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto przekrawam na pół.

2. Masa orzechowo- budyniowa: Jedną szklankę mleka gotuję razem z cukrem. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 15 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Z pozostałego mleka odlewam 1/3 szklanki. Resztę mleka gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram.

3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość posypuję posiekanymi orzechami.