domcian122

domcian122

Kuchcik
[Przepisów: 13]

Karpatka z galaretką 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wspaniały deser na niedzielne spotkania :)

Karpatka z galaretką 3

Składniki:

Karpatka z galaretką 3

 

 

  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • kostka margaryny
  • żółtko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • olejek arakowy

 

  • Oraz

 

  • 1 galaretka (smak dowolny)
  • tłuszcz do formy
  • puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka z galaretką 3
Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody. Wsypujemy mąkę. Mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Następnie ucierając dodajemy po 1 jajku i proszek. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na 2 blachy posmarowane olejem. Pieczemy ok. 30 min. w 180* C i studzimy. Krem: Budyń gotujemy na mleku według proporcji podanych na opakowaniu. Margarynę ucieramy z cukrem dodając żółtko i budyń oraz kilka kropli olejku. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylewamy na placek, smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy pudrem.Wskazane jest wstawic ciasto do lodówki na ok. 15 minut do lodówki aby masa i galaretka lepiej stężała. Smacznego