katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Karpatka z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karpatka z kremem budyniowym.

Karpatka z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z kremem budyniowym

 

  • 125g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 jajek (w zależności od wielkości),
  • 2 budynie waniliowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • 700 ml mleka (polecam użyć 500ml będzie wtedy bardziej kremowy),
  • cukier puder do posypania,

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka z kremem budyniowym
Zagotować wodę z margaryną, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę gotować, rozcierając dokładnie masę. Odstawić do ostygnięcia. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno jaja i miksować około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową mase podzielić na 2 części.Tortownicę o średnicy 22 cm (lub blachę o wymiarach 32x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną, wtedy ciasto lekko odchodzi od blachy). Jendą część ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temp. 200 st.C przez 25 -30 minut. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.Budyń ugotować z 500ml mleka (ja użyłam 700ml - dlatego masa jest bardziej budyniowa) i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem.Przygotowany krem wylać na środek upiecoznego ciasta, nałozyć drugie ciasto. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Karpatka z kremem budyniowym
Na przygotowaną formę wyłożyć najpier jedną częśc ciasta i upiec.
Karpatka z kremem budyniowym
Upieczone dwa płaty ciasta przestudzić...
Karpatka z kremem budyniowym
Przygotwać budyń, a potem zmiksować z miękkim masłem.
Karpatka z kremem budyniowym
Przęłożyć dwa płaty ciasta kremem budyniowym.

Tagi:

jajko jajka